Намаляване на апетита

Намаляване на апетита

Намаляване на апетита – какво всъщност е той, освен причината да трупаме излишни килограми. Апетитът е функция по-скоро на мозъка, от колкото на стомаха. Много често се храним с очите и обонянието си. Храни с апетитна визия и аромат, бързо могат да ни накарат за диетата, която започнахме в понеделник.

Освен това, храненето от скука, по навик, от нерви или за да се наградим за постигнат от нас успех е слабост на голяма част от населението. Изобилието от храна, което предлага днешният начин на живот, ни води до негативни резултати като: затлъстяло население, затлъстели деца, сърдечни заболявания следствие на надномерно тегло, диабетни състояния и т.н. Статистиката става все по-плашеща в последните години.

От нас ли зависи и как да се справим с намаляване на апетита?

Поработете върху съзнанието си. Понякога се храним автоматично, без дори да сме гладни, просто защото ни е скучно или защото другите около нас го правят. Няма нищо лошо в това да си вземете бонбонче или парче торта по случай рождения ден на колега, но ако това се превърне в ежедневие а не само по повод, то тогава имате проблем. Килограмите се трупат, самочувствието намалява и  порочният кръг става все по-трудно преодолим.

Концентритрайте се, когато ви се прииска да си хапнете нещо сладко или нещо извън дневното ви меню, помислете за това как искате да изглеждате и че това определено не е начина. Визуализирайте целта си и мислете за това, всеки път когато посегнете към хладилника.

Избягвайте да пазарувате на гладен стомах и да се презапасявате с вредни храни. Истина е, че когато сме гладни се храним с очите си и искаме да опитаме от всичко. Докато се усетим, пазарската количка е препълнена с вредени и ненужни неща. Създайте си дисциплина на пазаруване. Съставете си списък и се придържайте стриктно към него. Ако не си напълните шкафа със шоколади и чипсове, риска да се изкушите докато гледате телевизия, значитлено намалява.

Използвайте добавки за регулиране на апетита или заместители на хранене (хапчета за отслабване). На пазара се предлагат много видове смутита, протеинови шейкове за заместване на хранения с цел отслабване. Дават на организма нужните витамини, микроелементи, борят се с намаляването на апетита за сладкиши и редуцират калорийният баланс на дневна база.

Не мислете за храната като начин за решаване на проблеми или подобряване на настроението.  Ефекта е краткотраен а резултатите в дългосрочен план ужасяващи. Изберете да се разходите на чист въздух, поговорете с приятел или се разнообразете по друг начин. Храната не е решение.